maandag 2 november 2015

Ruimte voor creativiteit


Houtskeletbouw (HSB) biedt onbeperkt ruimte voor creativiteit. De HSB-elementen worden immers op maat gemaakt volgens de aanwijzingen van de architect. De afwezigheid van het risico op koudebruggen vereenvoudigt daarbij het ontwerp van visueel aantrekkelijke constructies.

Ook op het vlak van uitzicht zijn er geen beperkingen, omdat de structurele houten elementen met alle gangbare binnen- en buitenbekledingen gecombineerd kunnen worden.



Uitdagingen

Het aantal uitdagingen waar de gebouwontwerper van de eenentwintigste eeuw een antwoord op moet vinden neemt exponentieel toe. Ruimte wordt schaars. Ecologisch bouwen wint aan belang. De complexiteit van reglementeringen neemt toe. Energiezuinig bouwen is een noodzaak. Vaklui zijn moeilijk te vinden. Werven raken slecht bereikbaar. Bouwen wordt duur en het budget van de bouwheren daalt. Het komt erop aan ervoor te zorgen dat deze beperkingen het creëren van betekenisvolle architectuur niet verstikken.


Zuurstof voor creativiteit

Houtskeletbouw is een toekomstgerichte techniek die toelaat om soepel, efficiënt en energiezuinig te bouwen. De prefabricatietechnieken die houtskeletbouw inzet, zijn in de loop der jaren dermate flexibel geworden dat een buitengewoon grote ontwerpvrijheid ontstaan is. De lichtheid van het materiaal, de isolatiemogelijkheden en het gemak waarmee koudebruggen vermeden worden, geven zuurstof aan de creativiteit van hedendaagse architecten.


Een betrouwbare techniek

Moderne productiemethoden zorgen ervoor dat de geproduceerde houtskeletbouwelementen perfect overeenstemmen met wat op de plannen staat. De tijd die bij traditionele technieken verloren gaat met het corrigeren van fouten op de werf, kan bij houtskeletbouw besteed worden aan het creëren van ontwerpen met een meerwaarde.


Flexibiliteit troef

Een bijzonder kenmerk van houtskeletbouw is de flexibiliteit van het procédé. Houtskeletbouwelementen worden op maat gemaakt in gespecialiseerde ateliers en fabrieken. Wanneer deze aanpak gecombineerd wordt met een intelligent modulair ontwerp blijft passief en energiezuinig bouwen betaalbaar.

Hout is trouwens erg goed te combineren met andere materialen. Alle gangbare binnen- en buitenbekledingen kunnen op houten structuren aangebracht worden. Andersom is ook de combinatie van betonnen structuren met isolerende gevelelementen in houtskeletbouw een frequent toegepaste techniek. De isolerende houten vliesgevels kunnen, indien gewenst, op hun beurt met nog een ander materiaal bekleed worden.