maandag 16 november 2015

Klimaatvriendelijk bouwen

Het verhoogd gebruik van hout maakt bossen economisch waardevoller. Dit garandeert het behoud en de uitbreiding van de beboste oppervlakte. In Europa wordt slechts 60 % van het hout dat jaarlijks bijgroeit geoogst. Dankzij de houtoogst wordt het bos dus steeds groter.

Het geoogste hout werkt als opslagloods voor de koolstof die de boom heeft gefixeerd. Het gebruik van houten producten levert op die manier een significante bijdrage tot de reductie van CO2 in de atmosfeer.

Het verwerken van hout kost trouwens weinig energie. Elke kubieke meter hout die als alternatief wordt gebruikt voor andere constructiematerialen vermindert de CO2-uitstoot met 1,1 ton. Als we daarbij de 0,9 ton koolstofdioxide tellen die de boom uit de lucht haalt, bespaart elke kubieke meter hout in totaal 2 ton CO2. Dit betekent dat Europa door 10% meer houten woningen te bouwen, zijn CO2-uitstoot kan verminderen met 25 % !


Ecosysteemdiensten

Bossen zijn belangrijk. Zij leveren, naast hout, immers tal van “ecosysteemdiensten”, zoals verse lucht, ontwikkelingskansen voor planten en dieren, bescherming tegen erosie en overstromingen, wandelplezier…

Hout van bij ons

Voor houtskeletbouwconstructies worden voornamelijk houtsoorten gebruikt uit de gematigde luchtstreken. Het hout dat de Belgische houtskeletbouwers gebruiken, is voor het grootste deel afkomstig uit Europese bossen. Af en toe wordt ook Noord-Amerikaans hout gebruikt. In alle Europese landen is herbebossing verplicht. De hoeveelheid hout die gekapt wordt ligt lager dan de natuurlijke aangroei, waardoor het bos steeds groter wordt. Ook in Noord-Amerika is dit trouwens het geval.

Steeds meer bos

In Europa (excl. Rusland) is er tussen 2000 en 2010 maar liefst 7 miljoen ha bos bijgekomen. Dit stemt overeen met de oppervlakte van bijna 2 voetbalvelden per minuut.

Tabel evolutie bos Europa en Noord-Amerika
Beboste oppervlakte (x 1.000 ha). Bron : Fedustria / Global Forest Ressources Assesment 2010.


Houtoogst

In 2005 bedroeg de houtoogst in Europa meer dan 540 miljoen m³ en in Noord-Amerika (excl. Rusland) ongeveer 750 miljoen m³. Ondanks deze grote hoeveelheden, neemt in beide werelddelen de omvang en de kwaliteit van het bos toe1. De vraag naar hout stimuleert de bos- en houtsector immers om de bossen op een verantwoorde manier te beheren.

Evolutie van het bos in Europa. Bron: Bron : Fedustria / Global Forest Ressources Assesment 2010.

Statistieken over het bos

Gedetailleerde statistieken over de evolutie van de bossen zijn beschikbaar in de
studies Global Forest Ressources Assesment 2010 en State of Europe’s Forests 2011, beide uitgegeven door de Verenigde Naties. De geciteerde cijfers zijn gebaseerd op deze periodieke studies.