maandag 9 november 2015

Houtskeletbouw : snel en schoon

Bij houtskeletbouw wordt een groot deel van het werk uitgevoerd in een atelier, vrij van alle weersinvloeden. Het bouwproces wordt bijgevolg niet vertraagd door weersomstandigheden, zoals regen of vorst.

De montage van de op maat gemaakte HSB-structuren neemt weinig tijd in beslag: een paar dagen na de start van de montage kan een HSB-woning al wind- en waterdicht zijn. Bovendien is houtskeletbouw een droge bouwmethode: droogstoken of wachten tot het bouwvocht verdampt, is niet nodig.

Dit betekent dat bouwers direct aan de afwerking kunnen beginnen of zelfs onmiddellijk hun woning kunnen betrekken.De korte uitvoeringstijd maakt dat heel wat huurgeld kan worden uitgespaard.

HSB-werven kenmerken zich bovendien door de kleine hoeveelheid afval die ze genereren. Dit komt zowel het milieu als het comfort van de bouwheer ten goede.


Prefabricatie: een trend

Sinds jaar en dag voeren houtskeletbouwers een groot deel van hun werk uit in een atelier. Omdat hout tegelijk licht en sterk is, kunnen de op maat gemaakte houtconstructies gemakkelijk op een vrachtwagen vervoerd worden naar de bouwplaats. De montagewerkzaamheden op de werf gaan erg snel: een eengezinswoning is wind- en waterdicht op een dag of op enkele dagen. Omdat houtskeletbouw een droge bouwwijze is,  hoeft de constructie niet uit te drogen, maar kan de bouwheer meteen de binnenafwerking aanvatten.

Door onderzoek en ervaring slaagt de houtskeletbouwsector erin steeds meer werk in het atelier uit te voeren. Prefabelementen met geïntegreerde ramen, isolatie, en technische voorzieningen zijn geen uitzondering meer. Regelmatig worden zelfs kant en klare huizen getransporteerd (de zogenaamde “driedimensionale constructies”).


Tijd is geld

Door de korte bouwtijd kan de bouwheer heel wat geld uitsparen. De periode waarin het gebouw wel geld kost maar niet gebruikt kan worden, is immers flink korter.

Aangezien het werk in een atelier niet geremd wordt door slecht weer, en zich bovendien goed leent voor rationalisatie, hebben houtskeletbouwers hun kosten goed onder controle. De hoge verwachtingen van de hedendaagse consument kunnen op die manier verzoend worden met aanvaardbare prijzen.


Minder hinder

Werven zijn vervelend voor de buren. Bij houtskeletbouwwerven blijft de hinder echter beperkt tot enkele dagen. In een omgeving die snel verstedelijkt, groeit de appreciatie voor minder hinder. Ook de milieuschade door werfafval, werftransporten, bouwvakkersmobiliteit enz. wordt drastisch gereduceerd.


Constante kwaliteit

In de gecontroleerde omgeving van een houtskeletbouwatelier is millimeterwerk de regel. Robotisering en informatisering versterken deze trend nog. In elke stap van dit industrieel proces grijpen  kwaliteitscontroles plaats, die de constante kwaliteit van het eindproduct garanderen.


Welzijn op het werk

Werken in een atelier is aanzienlijk veiliger en aangenamer dan werken op een werf. Weer en wind beïnvloeden het werkcomfort niet. Omdat houtskeletbouwbedrijven steeds een groot deel van hun werkzaamheden in ateliers en fabrieken uitgevoerd hebben, is sociale verantwoordelijkheid opnemen vanzelfsprekend voor hen. De optimale werkomstandigheden komen overigens ook de kwaliteit ten goede.