maandag 30 november 2015

Transparante kwaliteit voor houtskeletbouwstructuren

Houtskeletbouwstructuren worden op maat vervaardigd in gespecialiseerde bedrijven. Constante kwaliteitscontrole is inherent aan het productieproces. De activiteit op de werf blijft beperkt tot eenvoudige montage, waardoor het risico op fouten geëlimineerd wordt.

Betrouwbare houtskeletbouwers laten de kwaliteit van hun producten overigens certificeren in het kader van de ATG- of CE-markeringvoor houtbouw.

Een houten woning gaat minstens even lang mee als een huis in een ander materiaal. De houten structuur vergt geen onderhoud. In Scandinavië, Canada en de VS is trouwens sinds jaar en dag het overgrote deel van de woningen opgetrokken in hout.


Een modern productieproces

Houtskeletbouw wordt in België toegepast sinds de helft van de twintigste eeuw. Het gaat dus om een moderne en relatief jonge bouwmethode. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat houtskeletbouwers kwaliteitszorg, innovatie en maatwerk hoog in het vaandel dragen. Door zijn industriële traditie is de houtskeletbouwsector immers bij uitstek kennisgedreven.

Prefabricatie = constante kwaliteit

Houtskeletbouwstructuren worden op maat vervaardigd in gespecialiseerde bedrijven. Constante kwaliteitscontrole is inherent aan het productieproces. De activiteit op de werf blijft beperkt tot eenvoudige montage, waardoor het risico op fouten geëlimineerd wordt.

Belgische technische goedkeuringen

Bij de lancering van de Belgische technische goedkeuringen, verbonden met het ATG-label, was de houtskeletbouwsector één van de eerste sectoren die dit certificeringssysteem voor vernieuwende producten omarmde. Een rigoureuze productbeschrijving, gekoppeld aan onafhankelijke controles en certificering sloot immers uitstekend aan bij de traditie van kwaliteitszorg die de houtskeletbouwsector kenmerkt. Diverse houtskeletbouwers onderwerpen daarom hun productie al tientallen jaren aan strenge onafhankelijke controles.

Europese technische beoordelingen

De Europese bouwproductenverordening, die volledig in werking trad in juli 2013, creëert een nieuw kader voor het attesteren van kwaliteit. Het sleutelwoord hierbij is transparantie: de kenmerken van bouwproducten moeten overal in Europa op dezelfde manier geëvalueerd en gedeclareerd worden.

De evaluatie van houtskeletbouwsystemen en -componenten gebeurt door onafhankelijke instellingen, volgens Europese procedures en eisen. Na het doorlopen van de procedure ontvangt de houtskeletbouwer een ETA-document (ETA = European Technical Assessment),dat de basis vormt voor de CE-markering van, naar gelang het geval, de houtskeletbouwkit of de houtskeletbouwelementen. Ook op het vlak van Europese technische beoordelingen blijkt de houtskeletbouwsector een voortrekker te zijn.

Innovatie

Zin voor vernieuwing en initiatief zit houtskeletbouwers in de genen. De fabrikanten van houtskeletbouwelementen verfijnen dan ook constant hun producten en technieken:

  • effciëntere productiemethoden en rationeel materiaalgebruik zorgen ervoor dat woningen betaalbaar blijven, ondanks steeds hogere wettelijke eisen.
  • doorgedreven prefabricatie resulteert in hogere kwaliteit en minder zorgen voor de bouwheer.
  • slimme combinaties van industrialisatie en maatwerk creëren projecten die de persoonlijkheid van de bouwheer uitstralen.
  • nieuwe renovatieconcepten maken kwalitatief wonen in oude gebouwen mogelijk.
  • door permanente innovatie blijft de houtskeletbouwsector koploper in passief- en energiezuinig bouwen.


Een investering op lange termijn

De structurele elementen van een vakkundig gebouwde houtskeletbouwwoning worden ingekapseld en zijn beschermd tegen weer en wind. De levensverwachting van een houtskeletbouwwoning is dan ook minstens even lang als deze van een traditionele woning.

In de Verenigde Staten zijn nagenoeg alle vrijstaande eengezinswoningen houtskeletbouwwoningen. Cijfers uit de “American Housing Survey”, die periodiek uitgevoerd wordt door de “U.S. Census Bureau” (een agentschap van het Amerikaanse ministerie van Economie zaken), geven dan ook aan dat in de Verenigde Staten, alleen al in het segment van de vrijstaande ééngezinswoningen, bijna 5 miljoen houten woningen die opgetrokken werden vóór 1920 nog steeds bewoond worden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens dat Amerikanen uitermate tevreden zijn over hun woning.

De geciteerde statistieken houden geen rekening met vakantiewoningen, bedrijfsgebouwen en meergezinswoningen. De reële cijfers liggen daarom nog aanzienlijk hoger.

Ouderdom van permanent bewoonde vrijstaande ééngezinswoningen in de V.S. – bron: American Housing Survey 2011 – bewerking: Fedustria.