maandag 7 december 2015

Aanpassen en uitbreiden met houtskeletbouw

Omdat elk gebouw evolueert met zijn gebruikers of bewoners, worden veel gebouwen vroeg of laat verbouwd. Omdat hout gemakkelijk te bewerken is, kan een HSB-constructie zonder veel moeite aangepast worden.

Door de grote sterkte en het lage gewicht van hout zijn HSB-elementen ook erg nuttig bij de aanpassing of uitbreiding van bestaande gebouwen, bijvoorbeeld voor de realisatie van lofts. De korte duur van de werven is uiteraard een voordeel als het aan te passen pand al bewoond is.

Licht en sterk

De “specifieke sterkte” van een materiaal is de sterkte van het materiaal (uitgedrukt in Newton/mm²) gedeeld door het gewicht. Technici hanteren het begrip “specifieke sterkte” in contexten waar, naast de  absolute sterkte van een materiaal, ook het gewicht een rol speelt. Door de toenemende aandacht voor milieu-impact, maar ook uit praktische en financiële overwegingen, krijgt de factor “gewicht” in de bouw steeds meer aandacht, zeker in de context van aanpassings- en uitbreidingswerken.


Gemakkelijk bewerkbaar

Het bewerken van hout kan gebeuren met licht gereedschap zoals zagen en schroevendraaiers. Bij aanpassingswerken komen geen slijpschijven te pas, waardoor de werf weinig of geen stof- en geluidsoverlast genereert. De goede bewerkbaarheid van hout, dat verwerkt kan worden zonder veel energie, is overigens een van de factoren die de gunstige milieuscores van houten producten verklaren.


Meegroeiwoningen

Een houtskeletbouwwoning bouw je voor het leven en voor de volgende generaties. Omdat je leven evolueert, moet ook je woning aanpasbaar zijn. Een gezin met jonge kinderen heeft immers andere behoeften dan een gezin met pubers of een koppel met volwassen kinderen. Een vakman kan een houtskeletbouwwoning snel en zonder veel hinder aanpassen aan nieuwe noden van een gezin, bijvoorbeeld door het creëren van openingen of het verplaatsen van wanden. Bij houtskeletbouwstructuren kunnen deze ingrepen gebeuren met licht gereedschap en zonder veel stof. Deze flexibiliteit maakt van houtskeletbouw de meest toekomstgerichte keuze.


Demografie

De Belgische bevolking vergrijst. Het Federale Planbureau berekende dat in 2050 maar liefst 25,3 % van de bevolking ouder dan 65 zal zijn. In de bouw moeten wij nu al inspelen op deze demografische trend door bouwconcepten te kiezen die gemakkelijk aangepast en/of uitgebreid kunnen worden zodat, bijvoorbeeld, kangoeroewoningen gecreëerd kunnen worden. Houtskeletbouw is zo’n bouwconcept: hout is licht, sterk en gemakkelijk te bewerken. Het is daarom het ideale materiaal voor aanpassingen, uitbreidingen en verhogingen van gebouwen.


Aandeel van 65-plussers in de Belgische bevolking
Bron: Federaal Planbureau. Grafiek: Fedustria.



Stadsinbreiding

Bouwgronden worden schaarser en duurder. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat steeds meer aandacht gaat naar het creëren van extra woonruimte in stads- en dorpskernen. De lichte en bewerkbare houtskeletbouwstructuren spelen perfect in op deze trend want ze kunnen zonder hinder voor de omgeving ingezet worden op plaatsen die ontoegankelijk zijn voor zware materialen en zwaar materieel.


Opwaardering van oude woningen

Oude traditioneel gebouwde woningen zijn in België vaak erg slecht of helemaal niet geisoleerd. Dit leidt tot een slecht thermisch comfort en hoge energiefacturen voor de bewoners. De houtskeletbouwsector heeft concepten ontwikkeld die toelaten om de energieprestatie van oude traditionele woningen te verbeteren door het plaatsen van goed geïsoleerde geprefabriceerde gevel- en dakelementen. Aangezien de geprefabriceerde delen erg snel geplaatst kunnen worden, hoeven de bewoners bij dergelijke renovatieprojecten hun huis niet uit.


Bijgebouwen

Bijgebouwen zoals poolhouses, orangerieën e.d. zijn vakantieplekjes in je eigen tuin. Ze kennen veel succes, vooral bij bouwers die tijdens de korte vrije momenten in hun drukke loopbaan optimaal willen relaxen. Het is bij dit soort constructies meestal onwenselijk of zelfs onmogelijk om een zware fundering te gieten. Ook hier is hout daarom de ideale keuze. Een houten binnen- en buitenafwerking versterkt het vakantiegevoel nog meer.