maandag 19 oktober 2015

Fineer: uniek en natuurlijk

Fineer is een dun laagje hout dat verkregen wordt door een boomstam in fijne vellen te versnijden. Een fineervel heeft, afankelijk van de gebruikte houtsoort en de gewenste eigenschappen, een dikte tussen 0,5 mm en 2 mm.

Fineervellen worden op een drager gekleefd die vervolgens verwerkt wordt in meubels en in interieurs. De drager is meestal een houtachtige plaat, maar aangepaste fineerproducten kunnen ook op andere bouwmaterialen aangebracht worden.


Echt hout

Omdat fineer echt hout is, is elk stuk fineer uniek. Een gefineerd product heeft alle voordelen van nobel hout, gecombineerd met deze van het materiaal waarop het fineer aangebracht is (vorm, stabiliteit, verwerkingsgemak, beschikbaarheid…).

Traditie en vernieuwing

Het gebruik van fineerhout gaat terug tot het oude Egypte. In de waardevolste bijdragen tot de meubelkunst hebben gefineerde oppervlakken door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld. Door innovatie ontstaan vandaag nieuwe toepassingsmogelijkheden voor fineer, en kan elk interieurelement, welke vorm het ook heeft, met een uniek stuk echt hout bekleed worden.

Slim materiaalgebruik

Eén kubieke meter rondhout levert ongeveer 600 vierkante meter fineerhout op. Fineren is daarom de techniek bij uitstek om optimaal te genieten van de mooiste houtsoorten die de natuur ons biedt.

Omdat elke boom anders is, vertoont elk stuk echt fineerhout subtiele nuances in het uitzicht. Hoe deze schakeringen naar voren worden gebracht hangt af van de snijwijzen en de voegtechnieken.

Afwerking

Fineerhout is echt hout en wordt ook op die manier afgewerkt. Afhankelijk van het gewenste resultaat kan men het eindproduct vernissen of oliën, en eventueel ook beitsen en/of borstelen. Omwille van het verwerkingsgemak en de constante afwerkingskwaliteit winnen op voorhand afgewerkte gefineerde platen overigens aan populariteit.

Een levend product

Omdat fineer een natuurproduct is, vertoont het steeds boeiende nuances in kleur en patroon. Afhankelijk van de houtsoort, de afwerking en de lichtinval krijgt de kleur van een gefineerd product in de loop der jaren meestal meer diepgang.