maandag 14 december 2015

Prijs en waarde van houtskeletbouwconstructies

De prijs van de dragende structuur is bij houtskeletbouw ongeveer even hoog als bij constructies in andere materialen. De korte bouwtijd die HSB kenmerkt, zorgt er echter voor dat minder huurgelden verloren gaan.

De uitstekende energieprestaties van houtskeletbouwwoningen leiden uiteraard ook tot aanzienlijk lagere energiefacturen voor de bewoners. Bovendien zal de waarde van een gebouw steeds meer afhangen van de mate waarin het geïsoleerd is. HSB-woningen scoren op dit vlak uitstekend.



Veilig investeren

Belgische gezinnen besteden gemiddeld een kwart van het gezinsbudget aan de huur of aan de koop van hun woning. Het verwerven van een eigen huis of appartement geniet hierbij duidelijk de voorkeur van de  consument. Terecht, want meer dan ooit is een woning een veilige belegging. Door te investeren in een houtskeletbouwwoning, kiezen bouwers voor een gepersonaliseerd en energiezuinig project, dat doorheen de jaren zijn kwaliteit en zijn waarde behoudt.


Bouwen op elke locatie

Vastgoedexperts herhalen het voortdurend: de waarde van onroerend goed wordt bepaald door de locatie, de locatie en de locatie. Dit is goed nieuws voor houtskeletbouw, dat door zijn lichtheid de ideale techniek is voor creatieve ruimtevermeerdering op gewilde locaties.

Optoppingen, uitbreidingen of invulbouw op niet evidente plekken in stads- en dorpskernen worden nagenoeg steeds in hout uitgevoerd. Ook  voor het bouwen op goed gelegen maar minder stabiele gronden is houtskeletbouw een geschikte oplossing.


Bouwkosten

De bouwkost van een houtskeletbouwwoning ligt ongeveer even hoog als die van een traditioneel huis. Bij houtskeletbouw krijgt je voor die prijs wel een energiezuinige woning waarvan de onderdelen (muren,  vloeren, daken…), volgens het plan van de architect, op voorhand samengesteld worden in de strict gecontroleerde omstandigheden van moderne geautomatiseerde ateliers. Faalkosten zijn daarom bij hedendaagse houtskeletbouw nagenoeg onbestaand.


Bouwtijd

Lang durende werven zijn zowel voor particuliere bouwers als voor beleggers een financiële strop: er gaan immers huurgelden verloren precies op het moment dat bouwwerkzaamheden bekostigd moeten worden.

Door  de combinatie van prefabricatie en maatwerk en door de afwezigheid van uitdroogtijden, duren houtskeletbouwwerven minder lang. De bouwheer kan daarom sneller over zijn eigendom beschikken en realiseert een aanzienlijke besparing.


Energie besparen

Het aandeel van energie in het huishoudbudget neemt jaar na jaar toe. Door de uitputting van de fossiele brandstoffen en de energiehonger van groeilanden zal deze trend in de toekomst nog sterker worden.




Het belang van energiezuinigheid als aankoopcriterium voor een nieuwe of gebruikte woning, kan daarom alleen maar toenemen. De waarde van een energiezuinige houtskeletbouwwoning bij wederverkoop zal deze stijgende tendens volgen.




Bouwgrond

De prijs van bouwgrond stijgt sneller dan die van de bouwkosten. Bebouwbare percelen worden immers schaarser en duurder. Op termijn zullen daarom minder gezinnen een nieuwe woning bouwen en meer mensen een bestaande woning kopen om deze aan te passen aan hun smaak en behoeften. Beleggen in houtskeletbouwconstructies is daarom een goed idee: de gemakkelijke aanpasbaarheid van deze bouwwerken zal immers bij een latere verkoop een sterk verkoopargument zijn.





Valorisatie van bestaande structuren

Tal van hoge gebouwen uit de jaren 1960 en 1970 beantwoorden niet meer aan de hedendaagse eisen op het vlak van esthetiek, comfort en energiezuinigheid. De betonnen structuur van deze gebouwen kan in veel gevallen van de sloop gered worden door ze in te pakken met geprefabriceerde isolerende houtskeletbouwelementen. Deze techniek beperkt in grote mate de duur en de kost van de renovatiewerkzaamheden, en is bovendien goed voor het milieu.